Preskoči
Priručnik za kpop kolekcionare u Srbiji

Priručnik za kpop kolekcionare u Srbiji

Otvaranje kpop albuma i izvlačenje fotokartice svog biasa je jedna od omiljenih stvari svakog kpop fana. Kpop albumi su drugačiji i posebni, te zato fanovi često započinju svoje kolekcije i sakupljaju albume i fotokartice svojih omiljenih grupa

Ukoliko si i ti jedan od njih ili želiš da započneš svoju kolekciju, a ne znaš kako, ovde možeš pronaći sve savete koji su ti potrebni!

Ovaj priručnik je sastavljen uz pomoć 125 kpop kolekcionara iz Srbije i sadrži savete iz prve ruke!

1. Kupovina kpop albuma

Kpop fanovima je najzanimljiviji deo kolekcionarsva upravo kupovina albuma. Pre kupovine svog prvog albuma ili pre započinjanja svoje kolekcije, razmisli koju grupu ili koje grupe želiš da skupljaš. 

Da li želiš da skupljaš sve albume svoje omiljene grupe ili omiljene albume od više različitih grupa? Pored toga, informiši se o verzijama albuma i odaberi onu koja ti se najviše sviđa.

Prilikom naručivanja kpop proizvoda direktno iz Koreje ili drugih država važno je znati zakone Republike Srbije koji se odnose na pošiljke iz inostranstva.

Po srpskim zakonima, u slučaju pošiljke čija je vrednost veća od 50 evra, naša država dodatno naplaćuje carinske troškove i PDV (porez na dodatu vrednost). U vrednost pošiljke se ne računa samo cena robe, već i troškovi prevoza.

„Poznajem devojku kojoj je porudžbina sa nekog nemačkog sajta ispala dobrih 700 evra jer nije znala da se carina plaća i koliko će morati da odvoji samo na to. Tad je naručila BTS merch, lightstick i album.” - Lili (30)

Ukoliko ne želite da se brinete oko nepredvidivih carinskih troškova, najsigurnije i najbrže je naručiti kpop albume iz Srbije. To možete uraditi u našoj zvaničnoj prodavnici KPOP.RS ili kupovinom polovnih albuma od srpskih kolekcionara.

Više o kpop albumima možeš pročitati na našem odvojenom blogu.

2. Kako započeti kolekciju kpop fotokartica?

Kada započinjete kolekciju kpop fotokartica, važno je da imate okviran plan pre nego što počnete da se bavite ovim zanimljivim hobijem.

Provedite određeno vreme istražujući koju kpop grupu ili člana želite da prikupite, kakve fotokartice i koliko novca ste spremni da uložite za svoju kolekciju.

Možete da pretražite šablon za fotokartice tj. template na Twitter-u (sada pod nazivom X) ili na Pinterest-u, da biste pronašli koje su fotokartice do sada objavljene za tu grupu.

Ukoliko želiš da sakupiš samo određene kartice i ne možeš da pronađeš šablon za njih, možeš da ga napraviš sam/a. Na Pinterest-u možeš da pronađeš sliku fotokartica koje želiš (takozvani photocard scan) i lako na aplikacijama kao što su PicsArt ili Canva napraviš svoj šablon

Primer template-a LE SSERAFIM Easy fotokartica (Izvor: Pinterest/beezyozyo)

3. Vrste kpop fotokartica

 1. Albumske fotokartice - kartice koje se dobijaju u albumu i njihov broj varira od zavisnosti od grupe (u nekim albumima se dobija samo jedna, a negde čak i pet)
 2. POB (Preorder benefit fotokartice) - kartice koje se dobijaju uz album, kada je on naručen tokom preorder perioda (pre nego što album zvanično bude objavljen) i one se kasnije veoma teško nalaze
 3. Merch fotokartice zasnovane na događajima - kartice koje se dobijaju kao deo merch-a tokom nekog kpop događaja, kao što je koncert ili turneja 
 4. Broadcast fotokartice - kartice koje dobijaju fanovi tokom Music Show nastupa, najčešće isključivo u Seulu (najteže za skupljanje)
 5. Polaroidi - nisu tipične fotokartice već polaroid slike i mogu biti potpisane ili nepotpisane. Mogu se dobiti ili kao redak benefit u albumu ili prilikom online event-ova na Twitteru ili slično

Primer broadcast fotokartica, koje često prodaju samo kolekcionari koji žive u Koreji

Kada se odlučiš koje fotokartice želiš da imaš u svojoj kolekciji, razmisli na koji način želiš da ih skupljaš. Prvi korak je uvek kupovina albuma koji sadrži fotokarticu koju želiš i obavezno proveri koja je to verzija

U nekim kpop albumima, fotokartice su iste za sve verzije, a negde su specifične po verzijama. Ukoliko ne dobiješ karticu koju želiš, uvek možeš da menjaš sa nekim drugim kpop fanom.

4. Menjanje fotokartica

Trading ili razmena fotokartica je jedan od načina na koji većina kpop kolekcionara prikuplja svoje omiljene fotokartice.

Kako kpop kolekcionari menjaju fotokartice?
Ako još uvek nemaš iskustva sa menjanjem, savetujemo ti da se prvo menjaš sa nekim iz Srbije. Postoji mnogo kolekcionarskih profila Instagramu koji služe upravo za razmenu kartica. Na tim profilima, fanovi kače slike kartica koje žele da menjaju i stave sliku ili napišu koje kartice žele za njih. 

Ako je neko iz istog mesta kao i vi, bolje je da se nađete i razmenite kartice jer tako izbegavate čekanje i poštu, a isto tako možete sklopiti novo prijateljstvo.” - Valentina (19)

Ukoliko planiraš da se baš posvetiš skupljanju fotokartica, savetujemo ti da i sam/a napraviš kolekcionarski profil. 

„Najbitnije je pratiti utiske i količinu ljudi koja kupi kod određene osobe, kao i cenu (ako je prevelika/premala, to možda i nije baš sigurno)” - Maša (18)

5. Šta kolekcionarski profil treba da sadrži?

 • Wishlist/template
 • To je šablon sa svim karticama koje želiš da skupljaš. Njega kolekcionari stavljaju u istaknute storije i tamo možeš uvek da proveriš koje kartice imaš, a koje ti fale. To takođe služi i ostalima, koji su naišli na tvoj profil, da vide da li imaju neku karticu koja tebi treba. Kartice možeš obeležavati različitim emoji-ima, i tako da razlikuješ one koje su ti prioritet, koje treba da ti stignu, i one koje već imaš.

 • Tvoj „info”
 • Takođe se nalazi u istaknutim storijima i tu treba da napišeš neka svoja pravila prilikom razmene, šta očekuješ od druge osobe koje se menja sa tobom. 

  „Nezavisno od toga da li je osoba iz Srbije ili inostranstva, uvek ali UVEK čitaj info tj odsečak koji se nalazi na profilu kolekcionara u 95% slučajeva, kao i sam opis objave! Štediš vreme kako sebi tako i drugoj strani, te su uglavnom baš tu napisane najbitnije informacije što se tiče kupovine i/ili razmene.” - Nikola (21)

 • Dokaze o tvojim prethodnim razmenama (proofs)
 • Kada se menjaš sa drugim fanovima, oni će okačiti na svoj stori kada im stigne tvoja kartica i tagovaće te. Ti ćeš tad moći da to repost-uješ, i tako to dodaš u svoje istaknute story-je, kako bi ostali videli da mogu da ti veruju.

  Kada tek napraviš svoj profil, nećeš imati nijedan dokaz. Nemoj da te to obeshrabri, jer su svi kolekcionari počeli tako! Ako osobe sa kojima se menjaš imaju više dokaza od tebe, verovatno će ti tražiti da prvi/a pošalješ svoju karticu. 

 • Kartice koje želiš da menjaš
 • Slike kartica objavljuješ kao post i obavezno pored kartice stavi papirić sa napisanim svojim username-om, kako bi ostali znali da je to tvoja kartica, a ne neka slika nađena na internetu. 

  6. Kolekcionarski rečnik

  Heštegovi (hashtag) koji se koriste za razmenu i prodaju fotokartica su: ime grupe ili idola i skraćenica WTT (Want To Trade) ili WTS (Want To Sell) pored. 

  Kao primer, ukoliko tražiš fotokartice Jungkook-a, relevantni heštegovi bi bili: #jungkookwtt ili #jungkookwts , a takođe i #jungkookphotocard #jungkooksale #jungkooktrade #jungkookpc i slično.

  Još neke od skraćenica koje treba da znaš su:

  • PC (Photocard) - skraćenica za fotokarticu
  • ISO (In Search Of) - kartice koje kolekcionari žele da nađu i koje su im prioritet
  • WTB (Want To Buy) - kada fanovi traže kartice i žele isključivo da ih kupe
  • GO (Group Order) - kada neki fan napravi GO, naručuje set kartica sa nekog sajta ili od neke druge osobe, ali ne želi da kupi ceo set, već samo jednu ili dve kartice. Tada se pravi grupno naručivanje i više osoba koje žele neke kartice iz tog seta se udružuju i zajedno uzimaju set. 

  Instagram rezultati kada se pretraži hešteg #skzwtt

  7. Procedura menjanja fotokartica

  Kada je tvoj kolekcionarski profil spreman, onda je vreme da nađeš fanove koji imaju kartice koje želiš. To možeš uraditi korišćenjem istih heštegova koje smo naveli ranije.

  Kad pronađeš svoju omiljenu fotokarticu, ne ustručavaj se da pošalješ poruku kolekcionaru koji je ima. Porazgovarajte o karticama koje imate, koje želite da menjate i onda, kad se sve dogovorite, prvi korak jeste slanje videa te fotokartice.

  Tokom snimanja videa fotokartica, obavezno stavi papirić sa svojim username-om u pozadini i uključi blic

  „Pre slanja, obavezno tražite od kolekcionara snimak kartice sa svih strana, da se vidi da je original i da nije oštećena.” - Tamara (25)

  Ukoliko i tebi i toj osobi odgovara stanje fotokartica, onda je sledeći korak razmena adresa za slanje.

  8. Pakovanje fotokartica

  Za pakovanje fotokartica će ti biti potreban određeni materijal koji će ti pomoći da najsigurnije upakuješ svoju fotokarticu:

  • Sleeve: prozirna plastična navlaka u koju se stavlja fotokartica kako bi se zaštitila od ogrebotina
  • Toploader: tvrdi omot za karticu napravljen od deblje plastike koja se u kpop-u koristi za zaštitu pri slanju fotokartica
  • Selotejp (ili washi tape)
  • Koverta za slanje

  Na Youtube-u možeš da pronađeš video tutorijale o pakovanju fotokartica

  Ukoliko nemaš gore navedene materijale za fotokartice, lako možeš sam/a da ih napraviš! Od neke providne fascikle možeš da napraviš sleeve, a umesto toploadera, karticu možeš da zalepiš između dva parčeta tvrdog kartona. 

  9. Slanje fotokartica

  Pre slanja treba da pošalješ sliku osobi sa kojom se menjaš, da proveri napisanu adresu na koverti i način na koji je kartica upakovana. Ako je sve u redu, kartica je spremna za slanje. 

  Postoji dve opcije slanja pisma:

  • obično pismo (povoljnije, bez opcije praćenja)
  • preporučeno pismo (skuplje, ali sa opcijom praćenja)

  Većina kolekcionara iz Srbije preferira preporučeno, jer je sigurnije i tako možeš da pratiš gde je tvoje pismo u svakom trenutnku. 

  Preporučeno pismo poslato iz Srbije može da se prati na sajtu Pošte Srbijena osnovu broja za praćenje.

  „Mnogi kolekcionari nakon slanja [običnog pisma bez praćenja] pošalju video kako ubacuju naše pismo u sanduče kako bismo bili sigurni da je poslato.” - Dušica (17) 

  Potvrda slanja preporučenog pisma se dobija na ovakvom papiriću

  10. Menjanje sa kolekcionarima iz inostranstva

  Prilikom menjanja sa stranim kolekcionarima često brže i lakše možeš da pronađeš fotokarticu koju želiš. Sa druge strane, to donosi i dosta rizika.

  Što se menjaš sa kolekcionarom koji živi dalje od Srbije, to je veća šansa da će da se pismo izgubi na putu.

  Naravno, uvek postoji opcija da se pismo iz inostrantva takođe pošalje preporučeno i tako su šanse da se kartica izgubi jako male.

  Slanje preporučenog pisma iz inostranstva u Srbiju ili obrnuto je dosta skuplje nego slanje običnog pisma. Baš zbog toga, većina fanova iz inostranstva ne preferira slanje preporučenog pisma iz Srbije, pogotovo što može i da završi na carinskoj ispekciji koja potencijalno može da otvori pismo da vidi šta se nalazi u njemu.

  Ponekad se dešava da carina otvori paket da proveri šta se nalazi u njemu (Izvor: Twitter/idlemeki)

  11. Kupovina fotokartica

  Ukoliko voliš da zadržiš sve kartice koje dobiješ ili ne voliš da se menjaš, onda je kupovina fotokartica pravo rešenje za tebe.

  Fotokartice možeš da kupiš kod zvaničnih kpop prodavnica kao što je KPOP.RS ili kod kolekcionara koji prodaju svoje viškove.

  Prilikom kupovine od kolekcionara, treba da obratiš pažnju na dokaze te osobe i da li je kartica zvanična (official) ili lažna. Može da se desi da fanovi naprave kopije fotokartica i onda ih prodaju kao da su oficijalne. Zato uvek traži video kartice pre nego što je platiš!

  Ukoliko kupuješ od kolekcionara iz Srbije, najčešće opcije plaćanja su:

  • uplata na račun
  • PostNet
  • pouzećem pri preuzimanju

  Ukoliko kupuješ od kolekcionara iz inostranstva, najčešće opcije plaćanja su sledeće aplikacije za plaćanja preko interneta:

  • PayPal
  • Wise

  PayPal je popularna aplikacija koja omogućava besplatan prenos novca kpop kolekcionarima u Evropskoj Uniji preko opcije f&f (friends and family). Pošto Srbija nije deo Evropske Unije, slanje novca preko Paypal aplikacije se naplaćuje i tada se koristi opcija g&s (goods and services).

  „Ako uspete da nađete nekoga ko prima novac preko PayPal g&s opcije, u većini slučajeva će vam tražiti da pokrijete sve troškove i uzmete tracked shipping, koji uvek iznese preko 800 dinara. Menjanje sa stranim fanovima je isto jako rizično, pogotovo zato što mnogi ne znaju da pišu adrese u Srbiji i dolazi do grešaka i gubljenja.” - Nikolija (19)

  „Kupila sam fotokartice sa Pocamarket sajta tj. aplikacije. Izbor je veliki, ali ima dosta prekrivenih troškova koje povećavaju cenu. Super je što dozvoljavaju do 40 kartica po jednom shipping zahtevu što se isplati za cenu dostave za Srbiju.” - Jelena (25)

  Pocamarket početna stranica

  12. Čuvanje kpop albuma i fotokartica

  Kolekcionari često čuvaju svoje albume na policama ili u nekim staklenim komodama, da bi ih zaštitili od prašine. 

  „Nemojte držati albume na direktnom sunčevom svetlu. Noviji albumi su štampani na recikliranom papiru sa sojinim mastilom i mogu jako brzo da izblede ili da se pojave pukotine na štampi što izgleda ružno.” - Tamara (28)

  Što se tiče kartica, najbolje i najsigurnije mesto za njihovo čuvanje je Binder tj. album za fotokartice. Binder će zaštititi vaše fotokartice od skoro svega. 

  „Ako skupljate fotokartice, binder za njih je jako dobra ideja, jer uz njega možemo da budemo uredniji i pomognemo tome da nam kolekcija lepše izgleda. Takođe postoje razni redosledi po kojima možes ređati fotokartice i to ga čini još zanimljivijim.” - Lena (15)

  Primer fotokartica sačuvanih u binderu (Izvor: Pinterest/alpamyshova24)

  13. Saveti u vezi kolekcionarstva

  Skupljanje kpop albuma i kartica je jako zanimljiv hobi i ne zaboravi da uživaš u njemu! 

  „Uvek budite zadovoljni s onim što imate, makar to bila polovina, četvrtina ili desetina kolekcije koju želite jednog dana. Ako želite da imate veliku kpop kolekciju, dajte sebi vremena i prostora da nađete najbolje ponude.” - Sofija (19)

  „Ne kupujte stvari samo da bi imali da se dokažete da ste pravi fan. Kupite ono što volite i u redu je nekad nemati nešto, to vas ne čini manjim fanom.” - Ana (27)

  „Koliko god da je vaša kolekcija mala naspram nečije druge, nemojte se brinuti i ne odustajte. Ipak je to VAŠA mini kolekcija na koju trebate biti ponosni i da uživate u njoj uvek. Dopunjavaćete je što više možete, ali ne može sve odjednom i ne žurite da je popunite odjednom, jer to i nije toliko zanimljivo. Uživajte u svakom momentu.” - Dunja (18)

  Kpop blog tim želi vam prijatnu avanturu prilikom sakupljanja albuma i fotokartica!

  Ovom prilikom takođe želimo da se zahvalimo svima koji su podelili svoja iskustva i savete i doprineli pisanju ovog priručnika!

  Korpa 0

  Korpa je trenutno prazna

  Započni kupovinu