Preskoči
Kpop rečnik: 10 zanimljivih kpop izraza

Kpop rečnik: 10 zanimljivih kpop izraza

U ovom blogu saznajte osnovne, kao i malo komplikovanije reči u kpop-u koje svaki fan treba da zna!

Dugogodišnji fanovi kpop-a se odlično snalaze sa svim izrazima, ali u početku može biti veoma zbunjujuće razumeti jezik kpop zajednice. 

Ne brinite se, tu smo da pomognemo!

1. IDOL

Idol je reč koja se koristi za kpop pevače i pevačice. Idoli su solisti ili članovi kpop grupe koji su uspešno debitovali.

 

 

„Lisa iz grupe Blackpink je među najpraćenijim idolima na Instagramu.

2. BIAS

Svaki kpop fan ima svog bias-a, tj. omiljenog člana ili omiljenu članicu u grupi

Ultimate bias označava omiljenog idola iz svih grupa koje kpop fan prati i sluša. 

Bias wrecker se odnosi na drugog omiljenog kpop idola u grupi, koji ima velike šanse da postane i novi favorit kpop fana.

„Hongjoong iz grupe ATEEZ je moj bias, a Yeosang mi je bias wrecker.”

3. TRAINEE 

Svaki kpop idol je pre početka svoje karijere morao da prođe kroz obuku u Koreji tokom koje postaje trainee. Trainee dečaci i devojčice provode nekoliko godina trenirajući ples, pevanje, a neke obuke uključuju i časove stranih jezika (engleski, japanski, a takođe i korejski, ukoliko ga trainee već ne govori tečno).

Chaeryeong iz grupe ITZY je bila trainee 5 godina.”

4. DEBUT 

Debut se koristi kao izraz u kpop-u i obeležava događaj kada trainee postane idol, objavljivanjem svog prvog zvaničnog singla, albuma ili mini-albuma, bilo kao solista ili u grupi.

„Debut grupe BTS je bio pre 11 godina.”

5. COMEBACK

Comeback se koristi za označavanje i najavu kada idol ili grupa izdaju novu pesmu ili novi album. Svaki comeback takođe uključuje koncept ili temu koju idol ili grupa zadržava tokom svojih promocija i nastupa. 

Grupa Blackpink obično najavljuje comeback na svake dve godine.”

6. FANCHANT

Fanchant-ovi opisuju reči ili stihove u pesmi koje je predviđeno da kpop fanovi nauče i pevaju tokom nastupa u znak podrške svojim idolima. 

Fanchant-ovi često uključuju i recitovanje imena svih članova po određenom redu (najčešće prvo ide ime leader-a grupe, a ostali su poređani po godinama, od najstarijeg do najmlađeg). 

Mnogi kpop idoli prave sopstvene fanchant vodiče (takozvane Cheering Guides) za obožavaoce, najčešće na svojim Youtube kanalima. 

Primer jednog od najpoznatijeg dela fanchant-a je od grupe Seventeen, gde se navode imena svih 13 članova grupe:

Seungcheol, Jeonghan, Jisoo, Junhwi, Soonyoung, Wonwoo, Jihoon, Myungho, Mingyu, Seokmin, Seungkwan, Hansol, Chan

7. NUGU GRUPA

Rečnugu (누구)” u prevodu sa korejskog jezika znači - ko, ali se u kpop svetu koristi za opisivanje relativno nepoznatih i manjih kpop grupa

Grupa kao što je BLACKPINK ne bi bila opisana kao nugu, ali grupa Weki Meki bi najverovatnje bila opisana ovim izrazom.

8. SASAENG

Sasaeng označava ekstremne „fanove” koji ugrožavaju privatnost idola preko svake mere i granicaOni prate kpop idole po raznim lokacijama, a neki se i šunjanju u njihove sobe prilikom ostajanja u hotelu. 

Kpop idoli kao što su Jeno (NCT DREAM) i Mingyu (SEVENTEEN) su se javno žalili da dobijaju pozive od ovakvih opsesivnih fanova, koji na ilegalne načine dolaze do brojeva telefona idola.

Primer obezbeđenja koje je zaštitilo grupu NCT od sasaeng devojke koja je probala da se približi:

9. ENDING FAIRY

Ending Fairy je idol kog je kamera snimila na kraju nastupa. Označava frazu koja se odnosi na jednog člana, koji završava Music Show nastup nekom pozom koja oduševljava publiku. Neki idoli su postali viralni zbog njihovih ending fairy-ja jer su izgledali izuzetno lepo ili imali neku zanimljivu pozu.

Hyunjin kao Ending Fairy:

10. PERFECT ALL-KILL

Perfect All-Kill (skraćeno PAK) nazivamo pesme koje se nađu na prvom mestu na listama svih korejskih striming platformi, kao što su Melon, Genie, Flo, Vibe i Bugs. 

To je veoma teško postignuće i samo najpoznatije pesme u Južnoj Koreji su uspele da dostignu Perfect All-Kill.

„NewJeans su sa svojom pesmom Ditto zauzele vrh svih top lista i time ostvarile svoj prvi PAK u karijeri.”

Iako kpop muzička industrija postoji više od 30 godina, nema sumnje da sve više fanova širom sveta otkriva ovaj žanr, zahvaljujući veoma popularnim grupama kao što su BTS, Stray Kids ili BLACKPINK. Sa rečima na korejskom i engleskom jeziku, kpop sleng je postao potpuno novi jezik!

Korpa 0

Korpa je trenutno prazna

Započni kupovinu