Preskoči
Mentalno zdravlje u kpopu: kako idoli i fanovi utiču jedni na druge

Mentalno zdravlje u kpopu: kako idoli i fanovi utiču jedni na druge

Da li ste čuli za reč hiatus?

To je izraz kojim se saopštava da član kpop grupe odlazi na odmor tj. da će biti izuzet iz grupnih aktivnosti. To se može desiti iz više razloga, a najčešći razlog je zapravo mentalno zdravlje. 

Šta je mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje opisuje kako se osećamo u svojoj glavi, da li smo srećni, tužni ili zabrinuti i kako to utiče na naš svakodnevni život.

Lia (ITZY), Mina (Twice), Han (Stray Kids), Mingi (ATEEZ) ili S.Coups (SEVENTEEN) su samo neki od idola koji su u toku svoje karijere otišli na pomenutu hiatus pauzu zbog problema sa mentalnim zdravljem i sa anksioznošću. 

Lia (u sredini) je ITZY koncert gledala u publici, jer je trenutno na hiatus pauzi (Izvor: Twitter/ITZYOfficial)

Tema mentalnog zdravlja je uvek relevantna, nikad dovoljno obrađena i često veoma osetljiva. Svakako, važno je da o njoj razgovaramo, da je pokrećemo i da budemo otvoreni i iskreni.

Kpop idoli su takođe svesni važnosti ove teme i stoga nam kroz muziku šalju inspirativne i motivacione poruke.

Napori kpop idola da podignu svest o mentalnom zdravlju i empatiju omogućavaju nam da prepoznamo mnoge značajne teme za naše društvo.

Kpop idoli se upravo i nazivaju idolima jer oni nisu samo poznate ličnosti, već uticajni uzori koji treba pozitivno da utiču na nas u raznim životnim aspektima.

Felix iz grupe Stray Kids je kao ambasador Unicefa posetio Laos. Prethodno je donirao 100 miliona korejskih vona (8 miliona dinara) Unicefu za pomoć deci Laosa. (Izvor: Instagram/UnicefLaos)

1. Koncepti albuma sa temom mentalnog zdravlja

Jedan od najpopularnijih primera je zasigurno grupa BTS sa „Love Yourself” albumima. Poruka ovih albuma jeste upravo da je „voleti sebe prava ljubav”.

Grupa BTS je oduvek kroz pesme pričala svoju priču, bez straha da pokaže realnost onakvu kakva jeste. Upravo to je pomoglo BTS-u da postane grupa sa kojom se milioni povezuju i saosećaju. 

Koncept slika BTS Love Yourself Answer albuma (Izvor: Bighit Ent.)

Pesma Epiphany koju izvodi BTS član Jin:

I'm the one I should love in this world
Shining me, precious soul of mine
I finally realised so I love me
Not so perfect but so beautiful
I'm the one I should love

Jin sa nastupa pesme Epiphany u Japanu

Od BTS članova se u ovim temama posebno ističe Suga (Min Yoongi), koji ne krije da je imao teže i izazovnije periode u svom životu.

Njegova karijera koja je usmerena ka solo muzici je realna, krhka, osećajna i dirljiva, upravo zato što je ispričana prava životna priča. 

Stihovi numere Snooze sa albuma D-Day:

It may be very difficult, this road I've walked on
It may have looked like a flower path
It's okay to feel overwhelmed
If it's too much for you, take a little rest

Nastup pesme Snooze (Izvor: Bighit Music & HYBE)

Činjenica da i članovi i članice najpoznatijih kpop grupa u nekom trenutku svog života prolaze kroz teži period nam daje dodatnu motivaciju i ohrabrenje da i mi možemo da se osećamo bolje i da pomognemo jedni drugima. 

2. Kpop pesme sa temom mentalnog zdravlja

Taeyeon, članica grupe Girls’ Generation, je svojom pesmom Dear Me opisala kako je prošla kroz ne tako prijatan period. Iz njega izlazi mnogo jača nego ranije, te se dodatno oslanja na svoju snagu i veru u sebe, kako bi hrabro nastavila dalje. 

See how I’ve endured through the long darkness
Even if the night comes again, I won’t hide
I have myself by my side
To the sky that will start to brighten
I will become a spreading light and fly
I love myself
I trust myself

Taeyeon u koncept slikama za album Purpose u kome se nalazi pesma Dear Me (Izvor: SM Entertainment)

Grupa ATEEZ svojom pesmom Mist objašnjava osećaj nelagodnosti i preispitivanja kroz koje čovek prolazi kada se plaši da li je izabrao pravi put u životu

So please
Tell me it’s alright
In this uneasy mist (Alright)
Tell me, it’s all just a moment
So please
If this is my path

Grupa ATEEZ na sceni (Izvor: Twitter/kconusa)

Zanimljiv primer je i grupa DREAMCATCHER, koja svojim pesmama govori kako treba da zađemo dublje u probleme čovečanstva. Kao primer, njihova pesma Boca ukazuje na štetne posledice pojedinca koji se suočava sa cyber nasiljem.

Words that cut like a sharp sword
They dig deep into the scars
But the breath doesn't end

Dreamcatcher u spotu za pesmu Boca (Izvor: Youtube/ Dreamcatcher official)

3. Kpop pesme nas podstiču da razgovaramo

Ukoliko ste imali ili prolazite neki stresniji period u svom životu, veoma je važno da osvestite emocije koje osećate. Pokušajte da oslobodite emocije time što ćete ih podeliti sa bliskim osobama iz vašeg okruženja

Nekad je dovoljan samo nežan pogled ili jak zagrljaj kako bismo povratili snagu. Većini je zaista lakše kada podeli svoje misli sa nekim i znajte da će neko uvek biti tu da vas razume. 

TWICE članice u zagrljaju (Izvor: JYP Entertainment)

Koliko je važno razgovarati i pričati o svojim emocijama i o tome kako se istinski osećamo, na veoma nežan način dočarali su samo neki od stihova pesme Hug od grupe SEVENTEEN.

Secretly laughing, secretly crying
While hiding my state [of mind]
Whenever it's hard [for you]
You can get a hug from me
I am the same
To me you are very precious
You can tell me today was tough
I am here, you suffered a lot
I love you
I will hug you

SEVENTEEN u koncept slici albuma You Made My Dawn, u kojem se nalazi pesma Hug (Izvor: PLEDIS Entertainment)

4. Idoli su takođe ljudi

Iza savršenih pesama, spotova, nastupa i nasmejanih lica ipak stoje ljudi sa emocijama i brigama poput naših. 

S obzirom na to da nama idoli pomažu da volimo sebe i da se nosimo sa svojim problemima, treba da se potrudimo da i mi idolima prenesemo istu poruku. 

Pevačica IU je više puta govorila o problemima vezanim za poremećaj u ishrani sa kojima se susretala tokom svoje karijere. (Izvor: EDAM Entertainment)

5. Treba da pazimo kakve komentare pišemo

Onlajn viđamo primere neprikladnih i nepristojnih komentara upućenih idolima. Upravo iz ovog razloga idoli često osećaju veliki stres i pritisak, što utiče na njihovo mentalno zdravlje i dovodi do hiatus pauza.

Čak i kada pomislimo da su neki od komentara duhoviti, treba imati meru i dozu opreznosti. Neka naši komentari budu razlog da se idoli nasmeše, a ne da se rastuže.

Seunghan, član grupe RIIZE, je trenutno na hiatus pauzi zbog tračeva o njegovoj prošlosti koje su kružile društvenim mrežama. (Izvor: SM Entertainment)

Strpljenje, ljubav i razumevanje

Kao kpop fanovi, mi predstavljamo podršku našim omiljenim grupama - kako u dobrim, tako i u lošijim situacijama. Svako od nas ima moć da učestvuje i pokrene pozitivnu promenu u kpop svetu

Uputite lepe reči kako kpop idolima tako i ostalim kpop fanovima. Budimo tu jedni za druge i družimo se!

Korpa 0

Korpa je trenutno prazna

Započni kupovinu