Preskoči
Kako otići na kpop koncert? Saveti i iskustva srpskih fanova

Kako otići na kpop koncert? Saveti i iskustva srpskih fanova

Planiraš da odeš prvi put na kpop koncert?

Tu smo da pomognemo! 

U ovom priručniku saznaj sve od planiranja troškova, kupovine karata za koncert, priprema za put i još mnoštvo bitnih detalja, kako bi ovo iskustvo bilo nezaboravno!

U stvaranju priručnika je učestvovalo 40 srpskih kpop fanova koji su već išli na kpop koncerte, tako da dobijaš savete iz prve ruke!

1. NAJAVA TURNEJE

Najavu turneje, koncerta ili festivala na kome će kpop idoli nastupati ćeš najlakše pronaći na Twitter-u (sada poznat kao X), na zvaničnom nalogu kpop grupe koju pratiš. 

Prilikom objave o najavi turneje ćeš moći da pogledaš kada i u kojim gradovima će se održavati koncerti, kao i kada počinje prodaja karata

Nažalost, još uvek se nije desilo da kpop izvođači održe koncert u Srbiji, te je bitno imati u vidu da je za odlazak na koncert neophodno da otputuješ u neku drugu evropsku zemlju.

Najava IVE koncerata u Evropi (Izvor: Starship Ent.)

Gde se obično održavaju koncerti?

Kpop koncerti se najčešće održavaju u Parizu, Berlinu, Madridu, Amsterdamu, Briselu, Barseloni, Budimpešti itd. U Londonu se takođe održava dosta koncerata, ali naši fanovi retko idu tamo, jer je za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo potrebna turistička viza za državljane Republike Srbije.

Kpop grupe iznenada objave turneje i nekad se desi da kupovina karata počinje samo par dana nakon najave turneje. Zato je bitno unapred imati u vidu prosečne troškove odlaska na kpop koncert.

2. BUDŽET

Najbitniji troškovi odlaska na kpop koncert su:

  • Karte za koncert
  • Prevoz
  • Smeštaj
  • Ostalo (ishrana, kupovina merch-a

Kupio sam karte impulsivno, ali je posle toga bila frka kako otići i trebalo je kupiti avionske karte, naći smeštaj blizu hale, a da nije npr. soba sa 8 kreveta koju delim sa nepoznatim ljudima.” - Nikola (21), Aespa u Berlinu

Koliko košta karta za koncert?

U proseku 50-250

Karta je povoljnija ukoliko je koncert manje poznatog kpop idola ili su sedišta dalja od bine. Karta može biti i skuplja od 250€ ukoliko se radi o VIP karti ili karti sa posebnim benefitima.

Pregled arene sa cenama karata ATEEZ koncerta u Berlinu 2022. godine (Izvor: MyMusicTaste)

Koliko košta povratna karta za prevoz?

Nama najbliža destinacija kpop koncerata je Budimpešta. Povratna autobuska karta iz Beograda do Budimpešte košta 50€.

Do ostalih destinacija se najčešće dolazi avionom

Cena povratne avionske karte iz Beograda ili Niša je u proseku 100-300i zavisi od destinacije, aviokompanije, sezone, prtljaga, vremena rezervacije i mnogo drugih faktora.

 Aerodrom Nikola Tesla Beograd (Izvor: Kallerna, Wikipedia)

3. KUPOVINA KARATA

Karte za kpop koncert se obično prodaju na sajtu Ticketmaster i plaćaju se platnim karticama kao što su Visa ili MasterCard.

Kako da se pripremim za kupovinu karata?

  • Potrebno je da pre kupovine karata napraviš svoj nalog i obavezno dodaš svoje podatke. Time ćeš dobiti na vremenu pri samoj kupovini karata i lakše ćeš obezbediti svoje mesto.
  • Nekoliko dana pre početka zvanične prodaje često postoji i presale pretprodaja, preko koje možeš obezbediti svoje karte ranije
  • Pre kupovine, informiši se o areni u kojoj će se održati koncert. Istraži kakav je raspored sedišta, kako izgleda bina, itd. Razmisli koja mesta bi želeo/la i u kom sektoru se nalaze. Kada već unapred znaš koja mesta želiš, brže ćeš moći da ih pronađeš kad krene prodaja. 
  • Tokom kupovine karata, moraš da budeš veoma brz/a kako se one ne bi rasprodale.

Što je kpop grupa ili umetnik popularniji, brže će se karte rasprodati. 

 Obavezno se registrujte na sajtu i sačuvajte unapred sve moguće podatke. Budite uporni i nastavite da klikćete na mesta. Ono što ume da se desi je da vama piše da su mesta zauzeta jer nekome stoje u korpi , ali osoba ne uspe da kupi karte ili iz nekog razloga odustane.” - Dijana (20), Dreamcatcher u Barseloni

VIP karte

Pored običnih karata, postoje i VIP karte, koje se često brzo rasprodaju u presale-u

Sa VIP kartom dobijaš mesto blizu bine i često neke od sledećih benefita:

    • Soundcheck, gde možeš da prisustvuješ tome kako idoli vežbaju za predstojeći koncert
    • Hi-touch, događaj posle koncerta gde idoli prolaze i nakratko dodiruju ruke obožavalaca
    • Pristup fanmeeting-u
    • Zajedničku sliku sa idolima
    • Merch

VIP privesci sa BTS koncerta 2019. u Parizu (Izvor: KPOP.RS)

Ponekad se ovi benefiti ne dobiju automatski uz kartu, već je neophodno da se dokupe.

Nisam dobro pročitala sitna slova i kupila sam snapshot kartu koja je samo za slikanje i mora da se kombinuje uz običnu kartu, što je onda bila velika muka za ispraviti, tako da čitajte šta kupujete.” - KARD u Budimpešti

Odabir VIP paketa mogao bi biti vredan novca ako želiš da tvoje prvo iskustvo kpop koncerta bude još više za pamćenje. Ukoliko imaš ograničen budžet, možda ćeš želeti da se držiš redovnih karata, koje takođe pružaju neverovatno iskustvo.

Meni je najbitnije bilo da samo uzmemo karte, nisu mi bila bitna mesta niti išta, samo to da ih vidim uživo.” - Sara (15), Blackpink u Kopenhagenu

Kako izgleda sam proces kupovine karata na Ticketmaster-u?

  • Sat vremena pre prodaje počinje odbrojavanje.
  • Kada se ono završi, otvara se nova stranica, takozvana soba za čekanje (waiting room), u kojoj će pisati za koliko minuta ćeš se naći u redu (queue).
  • Veoma bitna stvar jeste da nikako ne budeš priključen/a na isti Ticketmaster nalog sa više različitih uređaja. To ti neće olakšati kupovinu karata, već može da te izbaci iz pomenutog reda i tako ostaneš bez karata.
  • Kad se nađeš u redu, biće ti naznačeno koliko je osoba ispred tebe. Kad dođe tvoj red, vreme je da budeš veoma brz/a pri kupovini karata.

Pregled kupovine karata za ITZY koncert u Parizu na francuskom Ticketmaster sajtu

Imaćeš na raspolaganju dve opcije:

  1. Da sam/a označiš mesta koja želiš na mapi;
  2. Da pustiš da Ticketmaster sam odabere najbolja mesta za tebe.

Nakon toga, imaćeš samo par minuta da završiš kupovinu. Tad treba da odlučiš koju vrstu karata želiš: e-tickets (elektronske karte, koje će se nalaziti u tvom Ticketmaster nalogu) ili m-tickets (karte koje ćeš odštampati). 

Ukucaćeš određene podatke i… Karte su tvoje!

4. PLANIRANJE PUTOVANJA

Planirajte svoje putovanje na vreme, idealno odmah nakon kupovine karata za koncert. Većina naših fanova ide na koncert sa kpop prijateljima ili porodicom, tako da se unapred dogovorite u koji grad želite da idete. 

Ako želite da idete na koncert [a punoletni ste] i nemate sa kime, nemojte se plašiti i idite. Nemojte dozvoliti da vam strah spreči nezaboravnu noć koja će vam verovatno biti omiljena uspomena. Sama sam bila na oba koncerta i bilo je jako dobro, možda čak i bolje nego da sam sa nekim bila.” - Sabina (22), Blackpink i Twice u Berlinu

Smeštaj

  • Veliki broj hotela ne traži plaćanje unapred, tako da savetujemo da što pre rezervišete smeštaj, jer se hoteli blizu arene mogu brzo popuniti ili poskupeti.
  • Sajtovi poput Booking.com ili Hotels.com su odlični resursi za upoređivanje cena i rezervaciju smeštaja

Prevoz

Prevoznicima FlixBus ili TerraTravel možeš autobusom da odeš do bližih destinacija kao što je Budimpešta.

Ukoliko ti treba pomoć oko rezervacije avio-karata ili putnog osiguranja, možeš da se obratiš turističkoj agenciji koja je specijalizovana za to kao što je Flytime.

„Savetujem rezervisanje avionske karte što je ranije moguće. Komotno vreme dolaska i odlaska, dolazak nikako na dan koncerta i odlazak nikako sutradan. U slučaju umora ili odlaganja letova, bolje je imati prostora u planovima i slobodnog vremena.” - Sofija (19), Dreamcatcher u Varšavi

Kretanje po gradu

  • Isplaniraj kako ćeš se kretati gradom kada stigneš na destinaciju (tj. da li ćeš ići taksijem ili prouči javni prevoz).
  • Obavezno se informiši koliko je arena udaljena od hotela i koliko vremena treba do nje
  • Koncerti se obično završavaju kasno uveče, te treba već unapred isplanirati put nazad u hotel, kako ne bi čekao/la u dugim redovima zajedno sa drugim posetiocima koncerta za vožnju.
Mapa glavnih prevoza u Berlinu (Izvor: BerlinMap360)

    5. PRIPREME ZA KONCERT

    Odluka šta obući na kpop koncert je mnogima veoma važna. 

    Da li želiš da tvoj autfit izgleda kul ili se radije oblačiš radi udobnosti?

    Pri odabiru autfita, treba obratiti pažnju na vremenske prilike

    • Arene obično otvaraju vrata jedan do dva sata pre početka koncerta, tako da ako stigneš ranije, čekaćeš napolju neko vreme. 
    • Slatka odeća za kpop koncert može izgledati sjajno, ali ti često može biti neugodno tj. da drhtiš zimi ili da se znojitš leti, te je važno znati kakvo će biti vreme.

    Iznenadilo me je koliko su kul svi obučeni! Bila sam u Parizu nekoliko dana i tačno se videlo ko je došao na Ateez koncert, tako da preporučujem da nađete neki dobar outfit. ” - Lana (18), Ateez u Parizu

    Outfiti idola često služe kao inspiracija za outfit za koncert (Izvor: The Late Late Show)

    U zavisnosti od godišnjeg doba , dobro se obucite ako je hladno ili ako je toplo nosite ručne ventilatore i vodu. Uvek gledaj da ti hotel bude blizu arene gde je koncert.” - Tamara (25), The Rose u Budimpešti

    Arene imaju svoja pravila koja treba znati pre odlaska na koncert. 

    Na primer, veličinu torbe koja je dozvoljena ili šta sme da se unosi. Nemoj nositi puno stvari na koncert, a ono što je potrebno jeste telefon, bežični punjač, flašica vode, novčanik, pasoš i naravno lightstick.

    Lightstick Ocean (izvor: Soompi)

    Lightstick u bukvalnom prevodu znači svetlosni štap koji služi kao dodatni vid podrške kpop grupi i doprinosi stvaranju prijatne atmosfere na koncertu. Većina kpop idola ima svoj model lightstick-a i razlikuje se estetski od idola do idola.


    Kako kupiti lightstick?

  • Svoj lightstick obično možeš kupiti na štandovima u areni, ali se često može desiti da budu rasprodati ili se uopšte ne prodaju.
  • Ukoliko ne želiš da rizikuješ, obavezno nabavi svoj lightstick ranije i proveri da li ga ima u ponudi na KPOP.RS
  • Pre koncerta, pogledaj kako da povežeš lightstick sa svojim mestom, što obično zahteva instaliranje posebne aplikacije
  • Ne zaboravi da poneseš i dodatne baterije, kako se ne bi desilo da lightstick prestane da radi tokom koncerta.

  • Savetujemo da se unapred raspitaš o načinima plaćanja u areni, jer se na nekim mestima plaća isključivo karticom ili isključivo gotovinom.


    Proveri događaje fanova

    Zabavan deo odlaska na kpop koncert su različiti događaji koje organizuju fanovi. 

    Često ćeš videti pojedinačne fanove ili baze obožavatelja kako dele posebne banere. Pridruživanje ovakvim događajima je odličan način da stekneš nove kpop prijatelje, što je plus ako ideš na svoj prvi kpop koncert. Ukoliko si nervozan/na zbog razgovora sa novim ljudima na kpop koncertu, zapamti da si na mestu sa hiljadama ljudi koji vole isto što i ti. 

    Lightstick i baner sa koncerta grupe Treasure (Izvor: KPOP.RS)

    6. TOKOM KONCERTA

    Kpop koncerti su veliki emocionalni rolerkoster. 

    Osećaj da si deo tolikog broja ljudi koji imaju ista interesovanja kao ti je potpuno neverovatan. Hiljade lightstick-ova koji svetle istim bojama i ritmom, hiljade ljudi koji pevaju istu pesmu, tvoji omiljeni kpop idoli ispred tebe… 

    Dreamcatcher koncert (Izvor: Dijana Popović)

    Bezbednost je bitna

  • Obrati pažnju gde su nalaze izlazi, kao i obezbeđenje.
  • Takođe je važno ostati hidriran, jer mesta sa gužvom lako mogu postati vruća i bez potrebne količine svežeg vazduha. 
  • Kreći se u grupi ako je moguće, posebno ako napuštaš mesto kasno uveče. 

  • Ponesi brufen sa sobom. Dve devojke pored mene su otišle u sred koncerta jer je jedna imala napad migrene. Hidridaj se! Voda je skupa, ali bolje uzmi jer par ljudi se bilo onesvestilo jer su čekali u redu od ujutru do uveče.” - Aleksandra (30), Ateez u Berlinu i Madridu


    Na Lollapaloozi je dosta ljudi satima stajalo na suncu gladni i žedni čuvajući mesta i onda im je pozlilo usred koncerta pa ga nisu ni videli. Bukvalno nije vredno tog mučenja, na kraju ljudima presedne ceo koncert. Treba da bude dobar provod, a ne stres!” - Andrea (30), Stray Kids u Parizu

    Stray Kids Hyunjin na koncertu (Izvor: KPOP.RS)

    Ukoliko ideš sa roditeljima, zamoli njih da snimaju koncert, a ti se fokusiraj na to da se provedeš kao nikad do sad!

    Obavezno uživajte u trenutku! Kada vaši idoli izađu na scenu fokusirajte se na njih, ne na telefon i vaš snimak! Snimite svoju omiljenu pesmu, delić atmosfere i pomalo od svake pesme. Nemojte se opterećivati time da propuštate nešto ako ne snimate, više ćete propustiti ako samo mislite na to kako će vaši snimci i slike izgledati…” - Nikolija (19), Dreamcatcher u Varšavi

    Ceo Kpop blog tim ti želi uspešan odlazak na kpop koncert i prelepo iskustvo!

    Takođe želimo da se zahvalimo svima koji su podelili svoja iskustva i doprineli pisanju ovog priručnika!

    Korpa 0

    Korpa je trenutno prazna

    Započni kupovinu