Preskoči
Kpop istorija

Kpop istorija

Od trenutka kada su kpop pesme kao što su Gangnam Style ili Dynamite odjeknule svetom, ovaj žanr je postao mnogo više od muzike. Kpop je izrastao u globalni fenomen koji kroz svojih pet generacija priča neverovatnu priču o inovaciji i neprestanoj popularnosti korejske muzike, koja nastavlja da privlači milione fanova širom sveta.

BTS Dynamite (Izvor: HYBE LABELS)

Kpop (korejski pop) je zapravo skup različitih žanrova kao što su i hip-hop, rep, r&b, edm i rok, što ga čini još zanimljivijim, jer svako može da pronađe nešto što mu se dopada. Istorija kpop-a se dosta menjala kroz decenije, dok je svaka generacija donela nešto novo i uticala na dalji razvoj kpop-a.

Prva kpop generacija (1992 - 2002.)

Prva kpop grupa je nastala davne 1992. godine pod imenom Seo Taiji and Boys. Član te grupe, Yang Hyunsuk, je kasnije osnovao jednu od najpoznatijih kpop kompanija YG Entertainment.

Yang Hyunsuk sada i prošlog veka u grupi Seo Taiji and Boys

Izvor: YG ENTERTAINMENT, Reddit

Pesme su tad bile kombinacija tradicionalne korejske muzike i hip-hopa, repa i roka. Teme kojima su se umetnici bavili u ovom periodu su bile uglavnom političke, ali se to promenilo pojavom novih umetnika, kao što su H.O.T., S.E.S ili BoA.

Trinaestogodišnja BoA (SM Entertainment)

Koncepti inspirisani američkim stilom

Fokus prve generacije je bio na baladama i ljubavnim pesmama. Što se tiče mode, bila je inspirisana američkim stilom 90-ih, kao što su široke farmerke i usklađene majice. Autfiti su bili monotoni i isti za sve članove, a šminka je bila minimalna. Grupa SHINHWA, nastala 1998. godine, je najstarija aktivna kpop grupa, jer većina izvođača iz prve kpop generacije više ne nastupa.

Shinhwa

Shinhwa 1998. godine (Izvor: Soompi)

Druga kpop generacija (2003 - 2011.)

Ova generacija je uvela izraz: kpop idol, kojim se nazivaju mladi izvođači u kpop industriji, koji se bave pevanjem, plesom i nastupanjem. Početak druge generacije je ozvaničio nastanak grupe TVXQ, a u ovoj generaciji su nastale i grupe Girls’ Generation, 2NE1, Super Junior, SHINee i Infinite.

2NE1

2NE1 (Izvor: Naver)

Internacionalni uspeh druge generacije

Druga generacija je dovela do onoga što nazivamo „korejski talas - uspon korejskih drama, filmova i muzike u svetu. Muzika je bila karakteristična po zaraznom ritmu, sinhronizovanom plesu i zanimljivim spotovima. Popularnost druge generacije je dovelo do internacionalnih turneja, većinom po Aziji. Idoli su češće farbali kosu.

SHINee u Tokiju (Izvor: The Korea Herald)

Najpoznatije pesme druge generacije su:

Treća kpop generacija (2012 - 2018.)

Pesma GANGNAM STYLE izvođača PSY je postala veliki hit širom sveta. To je prvi spot koji je došao do jedne milijarde Youtube pregleda i time kpop-u doneo još više popularnosti.

Gangnam Style statua u Gangnam četvrti u Seulu (Izvor: BBC News)

Nastankom grupa BTS i EXO je započela treća kpop generacija. TWICE, Red Velvet, BLACKPINK, SEVENTEEN, GOT7 i NCT su takođe među najpoznatijim grupama ovog perioda. Idoli ove generacije su stekli toliku slavu, da i dan danas održavaju koncerte po stadionima širom sveta.

BTS koncert u Parizu (Izvor: Stade de France)

Kako su društvene mreže preoblikovale kpop?

U trećoj generaciji su idoli krenuli da komuniciraju preko društvenih mreža i time kreirali bližu konekciju sa fanovima. U 2015. godini je nastala VLIVE aplikacija (sada je dostupna samo kao Weverse aplikacija) preko koje su kpop idoli snimali livestream prenose i tako održavali kontakt sa fanovima. Kompanije su se fokusirale na imidž i merch

Snimak ekrana sa TWICE VLIVE prenosa

Eksperimentisanje sa konceptima i skrivenim porukama

Izvođači su više eksperimentisali sa konceptima i spotovima, koji su često imali neku skrivenu poruku, što je dodatno podsticalo fanove da stvaraju sopstvene teorije. Girl crush i school/teen koncepti su postali veoma popularni. Na početku su idoli koristili jaču šminku, ali je vremenom ona postala neutralnija, sa više pastelnih boja. 

BLACKPINK (Izvor: YG Entertainment)

Najpoznatije pesme treće generacije su:

Četvrta generacija (2018 - 2022.)

STRAY KIDS i ATEEZ su grupe čiji je nastanak obeležio početak četvrte generacije kpop-a u 2018. godini. Poznate grupe ove generacije su takođe i (G)-IDLE, TXT, ITZY, ENHYPEN, aespa, IVE, LE SSERAFIM i NewJeans

STRAY KIDS (Izvor: JYP Entertainment)

Kpop u doba pandemije

Prepreka koja je zadesila kpop idole četvrte generacije jeste COVID-19. Neke grupe su tek debitovale, ali nisu imale mogućnost da upoznaju fanove lično ili da održe koncerte. Uz pomoć novih tehnologija, održani su onlajn koncerti i omogućena je intenzivnija komunikacija sa fanovima preko interneta. Uz neverovatan napredak veštačke inteligencije, nastale su i virtuelne kpop grupe poput MAVE. 

NCT 127 onlajn koncert (Izvor: Business Insider)

Brzi uspon novih kpop zvezda

Kako je kpop postajao popularniji, novije grupe su uspele da postignu u roku od nekoliko meseci ono za šta je prethodnim generacijama trebalo nekoliko godina. Produkcija, težina koreografija i kvalitet muzičkih spotova je nadmašio sve prethodne generacije. Šminka i autfiti su se fokusirali se na individualnu ličnost kpop idola i na koncept, te nisu bili u tolikoj meri usklađeni između članova. 

NewJeans (Izvor: HYBE)

Najpoznatije pesme četvrte generacije su:

Peta kpop generacija (2023. do danas)

Korejski mediji su proglasili početak pete kpop generacije osnivanjem grupe ZEROBASEONE na programu Boys Planet. Grupe koje su ozvaničile početak ove generacije su takođe i RIIZE, BABYMONSTER, TWS i Kiss of Life.

Boys Planet finale (Izvor: MNET)

Peta generacija je tek počela, ali novije grupe već postižu neverovatan uspeh. Hit Batter Up grupe BABYMONSTER je jedna od najpregledanijih kpop pesama 2023. na Youtube-u, dok su RIIZE nedeljama na vrhu korejskih striming platformi, kao i listama popularnosti. Razlozi za ove uspehe su detaljno pripremani debiji od strane velikih agencija, kao i vrlo talentovani idoli.

BABYMONSTER (Izvor: YG Entertainment)

Činjenica je da je svaka generacija bolja i uspešnija od prethodne, te možemo da očekujemo isto i za ovu. Verujemo da će nove grupe pete generacije doneti kpop-u više prepoznatljivosti i popularnosti!

Koja je tvoja omiljena kpop generacija i grupa?

Korpa 0

Korpa je trenutno prazna

Započni kupovinu